MVC Rimavská Sobota/2019

MVC Rimavská Sobota/2019

Stúpajúca forma trnavských džudistov gradovala aj na MVC v Rimavskej Sobote

Medzinárodná Veľká cena Rimavskej Soboty v džude, v poradí už 43. ročník, bola v znamení rekordnej účasti v histórií. Až na ôsmych tatami sa predstavilo 552 pretekárov z 13 krajín Európy a prihlásených bolo celkovo 63 džudo klubov. Turnaja sa zúčastnili po prvýkrát aj džudisti z Bosny a Hercegoviny. O medaile bojovali aj reprezentanti z Česka, Rakúska, Srbska, Rumunska, Maďarska, Poľska, Bieloruska, Nemecka, Chorvátska, Litvy, Ukrajiny a Slovenska. Našu krajinu zastupoval aj Judo Club AŠK Slávia Trnava pod vedením Ivany Komlóšiovej, Ivana Hrnčiara a Martina Riegera. Trnavské farby získali celkovo 11 cenných kovov, z toho trikrát zlato, štyrikrát striebro, štyrikrát bronz, jedno štvrté miesto a dvakrát bodovacie piate miesto.

V najmladšej kategórii super mini ako jediný z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava zaznamenal bronz  Matúš Chrvala. Premiéra Trnavčana na veľkom turnaji síce začala zaváhaním v prvom kole nad maďarským reprezentantom, no v opravných bojoch už nič nenechal na náhodu a odchádzal zo zápasov víťazne, čím si vybojoval tretie miesto. Na tatami bojoval o cenné kovy aj Šimon Hanzlíček, ale v zápase o bronz nestačil proti džudistovi z Martina a obsadil tak bodovacie 5. miesto.

V mini kategórii bodovali až traja pretekári, Oliver Šlahor a Andrej Dekan, obaja obsadili druhé miesto a Filip Brisuda, ktorý vystúpil na bronzovú pozíciu. Komlóšiová sa k výkonom svojich zverencov vyjadrila: ,,Šlahor vyskúšal po prvýkrát súťaž takéhoto typu. Som rada, že sa hneď zapísal medailovo. V prvom kole porazil pretekára zo Sokola Milashuka, čo sa mu doposiaľ nepodarilo. Andrej Dekan mal opäť ťažkú úlohu, keďže v jeho váhovej kategórii je pravidelne vždy nad 30 pretekárov. V zápasoch ukázal svoje osobné techniky, veľké nasadenie a bojovnosť do konca zápasov. Veľmi málo chýbalo, aby si odnášal najcennejšie zlato. Brisuda mal ťažký štart turnaja, keďže dostal do prvého kola neskoršieho víťaza váhovej kategórie. No v boji o bronz ukázal pekne prevedenú techniku, kde hádzal súpera z Poľka v nadstavenom čase na ippon a obsadil tak tretie miesto“ doplnila Komlóšiová.

 V mladších žiakoch Judo Club AŠK Slávia Trnava žal najlepšie úspechy, čo si tréneri pochvaľujú pred Majstrovstvami Slovenska žiakov, ktoré sa budú konať v Bardejove začiatkom júna. Trnava zaznamenala dvakrát zlato v podaní Martiny Drdákovej a Juraja Odkladala. Strieborný odchádzal Matej Rajnic a s bronzom Jakub Rožnay a Teresa Matejková. Komlóšiová na výkony trnavských pretekárov poznamenala: ,,Drdáková potvrdzuje svoju stúpajúcu formu, keďže na posledných troch turnajoch si vybojovala tri zlaté medaily a na prestížnom zahraničnom turnaji v Maďarsku získala bronz. Na turnaji vo finálovom zápase predviedla pekný ippon na techniku kosoto-gake, po ktorom ju ocenili diváci veľkým potleskom. Odkladal sa zlepšuje v osobných technikách a ohrozuje svojich súperov s goši-wazou, ktorú doplňuje s držaniami a pákami na zemi“. Rajnic porazil v dvoch kolách kvalitných maďarských pretekárov. V jednom z nich dokonca zvrátil nepriaznivý stav na svoju stranu tridsať sekúnd pred koncom, keď zvýšil svoju aktivitu. Jeho súper bol viackrát rozhodcom napomínaný a dostal diskvalifikáciu, čo Rajnica posunulo do finále. Boj o najcennejší kov zvládol lepšie súper, ktorý si počkal na chybu nášho pretekára a kontroval ho na ippon, tým Rajnica posunul na druhú priečku. Jakub Rožnay sa pýšil krásnym hodom v boji o bronz, kde hádzal domáceho pretekára na ippon a spomedzi 20 pretekárov obsadil tretie miesto. Bronzová Matejková zabodovala v boji na zemi. Svoju súperku prekvapila s prechodom do držania a tým si zabezpečila cenný kov.  Veľmi málo chýbalo k medailovým pozíciám Samuelovi Brisudovi. Vyrovnaný zápas o bronz s ukrajinským džudistom  nezvládol v poslednej sekunde a padol na chrbát s gongom. Obsadil tak bodovacie piate miesto. Nováčikovi Maximiliánovi Martinovičovi sa podarilo vyhrať zápas a obsadil 4. miesto.

V starších žiakoch mala Trnava dve želiezka v ohni. Romana Dekana, ktorý vystúpil na prvú priečku a strieborného Radovana Horvátha. Roman Dekan predviedol svoj štandardný výkon a pokračuje vo svojej šnúre neporaziteľnosti už druhý turnaj. V semifinálovom boji si poradil s pretekárom z Rumunska na techniku páky v ne-waza a finálový duel vyhral do 10 sekúnd na techniku tomoe-nage. Horváth bojoval okrem súperov aj so svojimi zdravotnými problémami, čo sa podpísalo na jeho výkonnosti vo finálovom zápase. V riadnom zápasovom čase sa nerozhodlo a muselo sa predlžovať do nadstaveného času. Napínavé finále skončilo až po 7 minútach, keď si rumunský pretekár svojou aktivitou vybojoval tesný náskok a nášho pretekára diskvalifikovali po udelení troch trestov. Horváth po svojom výkone vystúpil na striebornú pozíciu.

Na záver sa Komlóšiová vyjadrila: ,,mladších a starších žiakov a žiačky najbližšie čakajú Majstrovstvá Slovenska, vrchol sezóny, ktoré sa budú konať opäť na bardejovskej tatami. Vnímame, že forma našich džudistov vzrastá a veríme, že sa to odzrkadlí na výsledkoch z majstrovstiev. Rozhodne pomýšľame na medailové umiestnenia vo viacerých kategóriách.“

Fotogaléria