MVC Bardejov/2019

MVC Bardejov/2019

                                                     Trnavskí džudisti si polepšili miesta v slovenských rebríčkoch                                                         

Cez víkend sa konala Medzinárodná veľká cena Bardejova, kde sa zúčastnilo celkovo 791 pretekárov z 13 krajín. Na východ Slovenska okrem rôznych slovenských klubov pricestovali aj džudisti z Bulharska, Česka, Francúzska, Kosova, Litvy, Lotyšska, Macedónska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Rumunska a Ukrajiny. Naši pretekári si pod vedením trénerky Ivany Komlóšiovej priniesli sedem cenných kovov. V súťaži družstiev skončili spomedzi všetkých klubov na treťom mieste a odnášali si pohár primátora mesta Bardejov. Týmto si zároveň naši reprezentanti pripočítali body do slovenských rebríčkov, kde bojujú o najlepších džudistov Slovenska.

Prvý bodoval Oliver Šlahor v kategórii mini žiakov do 24 kg. V prvom zápase nastúpil proti pretekárovi z Popradu, kde náš pretekár vyhral na ippon na držanie na zemi. S druhým džudistom sa presadil na techniku goši-guruma a odchádzal opäť víťazne. Vo finálovom zápase zaváhal nad ukrajinským pretekárom na držanie v ne-waza a Šlahor tak vystúpil na druhú priečku. Jeho tímový kolega v mini kategórii Andrej Dekan nastúpil vo váhe do 34 kg. V tejto kategórii bolo celkovo 30 pretekárov. V prvom zápase Dekan porazil ukrajinského pretekára na ippon, keď hádzal svoju osobnú techniku uči-mata. V druhom duely si poradil s ďalším pretekárom z Poľska, opäť na dvakrát wazari, a postupoval tak víťazne do tretieho kola. Tu Dekan nastúpil proti ukrajinskému džudistovi Sokolenkovi. Trnavčan v tomto zápase ukázal veľmi pekne predvedené bloky, keď kontroval svojho súpera na lopatky a dostal od rozhodcov ohodnotenie ippon. Štvrtý zápas, Dekanov semifinálový, išiel v tom istom znení. Svojho súpera dvakrát hádzal na kontra techniky a postúpil do finále. Finálový duel s Ukrajincom bol napínavý, no súper využil Dekanovu jedinú chybu, keď sa vo svojej technike zaklonil a súper ho hodil na bodovaciu techniku, ktorú si udržal až do konca zápasu. Dekan si tak vybojoval po celom dni krásne druhé miesto.    

V kategórii mladší žiaci si Judo Club AŠK Slávia Trnava odniesol bezkonkurenčne trikrát zlato. V znení Matej Rajnic do 27 kg, Martina Drdáková do 57 kg a Juraj Odkladal do 46 kg. Rajnic opäť porazil v prvom kole svojho soka s pezinského džudo klubu Markoviča po technike taiotoši. Tým si polepšil bilanciu spoločných zápasov na svoju výhodu. Vo finálovom zápase uplatnil techniku osoto-gari a vybojoval si tým prvé miesto. Drdáková hádzala vo svojich zápasoch ouči-gari a predviedla tiež kontra techniky, ktoré dokončovala do víťazného konca v držaní na zemi. Právom teda vystúpila na najvyššiu priečku. Svojim výkonom sa ,,blysol“ aj Juraj Odkladal, keď vo všetkých štyroch dueloch porazil zahraničných pretekárov. V prvom zápase vyhral na držanie na zemi, v druhom kole si poradil v nadstavenom čase s ukrajinským džudistom na techniku ouči-gari. V semifinálovom zápase hádzal už v úvode zápasu na techniku goši-guruma na ippon. Vo finálovom boji Odkladal nenechal nič na náhodu a ukončil zápas technikou páky, pri ktorej to Poliak vzdal a Odkladal si tak vybojoval cenné zlato. 

V starších žiakoch štartovali traja pretekári z Trnavy. Roman Dekan, Michal Bartošek a Radovan Horváth všetci v jednej váhovej kategórii do 38 kg. Dekan si vybojoval zlatú medailu. V prvom zápase porazil Poliaka na ippon po technike uči-mata. V druhom kole si poradil s tímovým kolegom Horváthom, keď ho hádzal na wazari s kontra technikou a ukončil zápas na techniku v newaza. V nasledujúcom duely hádzal na ippon pretekára z Česka opäť na svoju osobnú techniku kouči-gari. Vo štvrtom duely, postup do finále zvládol opäť proti kolegovi z nášho tímu Bartoškovi, kde uplatnil techniku nôh a prešiel plynulo do boja na zemi. Vo finálovom duely ukázal prechod do sankaku, kde už súperovi nenechal žiadnu šancu utiecť a mohol sa tak pýšiť zlatou medailou. Dekan tak navyše obhájil prvé miesto z minulého roka. Michal Bartošek po zaváhaní v prvom kole zmobilizoval svoje sily a v opravných zápasoch zabojoval o bronz. V duely o tretie miesto hádzal nemeckého džudistu na pekne predvedenú techniku seoinage na ippon a odniesol si tým tretie miesto.   

V slovenských rebríčkoch sa trnavskí džudisti posunuli na popredné miesta. Dekanovi patrí 5. miesto v starších žiakoch vo všetkých váhových kategóriách v celkovom počte 98 pretekárov. Zatiaľ stráca na prvé miesto len 20 bodov. Túto stratu sa bude snažiť dobehnúť na najbližších turnajoch v Rimavskej Sobote a na Majstrovstvách Slovenska žiakov 2019 v Bardejove. Dekan kraľuje na prvom mieste vo svojej kategórii do 38 kg, Bartoškovi patrí 2. miesto a Horváthovi 4. miesto. V mladších žiakoch patrí Odkladalovi tak isto 5. miesto vo všetkých váhových kategóriách, vo svojej kategórii do 46 kg mu patrí prvenstvo.  Rajnicovi v tom istom rebríčku patrí 8. miesto. V mladších žiačkach je Drdáková na 12. mieste v celkovom počte 41 pretekárok.

Komlóšiová zhodnotila výkon svojich pretekárov pozitívne: ,,Teší ma, že si naši pretekári vybojovali cenné kovy. Veľmi málo chýbalo, aby sme si tých zlatých medailí odnášali viac. Pretekári boli ocenení za svoju snahu na tréningových jednotkách a snáď ich to motivovalo na ďalšie podujatia. Tak isto ma veľmi teší tretie miesto v družstvách. Do turnaja sme šli v oklieštenej zostave, keďže máme naplánované turnaje každý víkend a pretekári potrebujú aj regenerovať. Napriek tomu štartujúci džudisti Judo Clubu AŠK Slávia Trnava zabrali na maximum, a tým sme si vybojovali pohár primátora mesta Bardejov, z čoho boli naši džudisti nadšení. V najbližšej dobe nás čaká prestížny turnaj v Rimavskej Sobote, ktorý je tiež bodovaný do slovenských rebríčkov v boji o najlepších džudistov Slovenska. Tu sa opäť môžeme konfrontovať s reprezentantmi zo zahraničia. Naplánované turnaje sú súčasťou našej prípravy na vrchol sezóny, a to Majstrovstvá SR starších a mladších žiakov a žiačok v džude 2019 v Bardejove, ktoré sa konajú začiatkom júna.“

Fotogaléria