MT Grand Prix Ostrava/CZE 2019

MT Grand Prix Ostrava/CZE 2019

Trnavskí džudisti bodovali aj na medzinárodnom turnaji v Ostrave

Víkendové podujatie, ktoré organizoval domáci džudo klub Baník Ostrava vo Vítkovice aréne uvítalo rekordný počet 1327 džudistov. Pozvanie prijalo až 165 klubov zo 14 krajín. Boje o medaile prebiehali na ôsmych tatami. Judo Club AŠK Slávia Trnava pod vedením trénerov Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara v ťažkej konkurencii zaznamenal tri cenné kovy a to dva krát striebro a jeden krát bronz.

Juraj Odkladal štartoval v kategórii do 46 kg v mladších žiakoch a absolvoval celkovo šesť zápasov. Boje o medaile prebehli medzi 34 pretekármi. Odkladal v prvom kole porazil pretekára z Česka už za 10 sekúnd zápasu na svoju osobnú techniku harai-goši. V druhom zápase sa scenár opakoval, kde sa stretol tiež z českým džudistom a opäť náš reprezentant hádzal svoju osobnú techniku už v úvode zápasu na ippon. V treťom duely išlo viac o taktiku a trpezlivosť. Trnavský džudista bol aktívnejší a pretekára Novotného tri krát napomenuli rozhodcovia za pasívny štýl boja, čo znamenalo diskvalifikáciu a Odkladal tak postúpil do ďalších bojov o cenné kovy. V nasledujúcom zápase nastúpil proti favorizovanému Poliakovi. Tento ťažký boj zvládol Odkladal takisto takticky veľmi dobre. Vyhral na jeden pomocný bod za aktivitu a postupoval do štvrťfinálového zápasu. Postup do finále trval celkovo 20 sekúnd a Trnavčan si svojho súpera vychutnal na techniku o-goši na ippon. Vo finále zvládol koncovku lepšie poľský reprezentant. Svojou aktivitou prinútil nášho pretekára kľaknúť si na kolená, za čo mu 17 sekúnd pred koncom vyrovnaného zápasu udelili rozhodcovia trest, ktorý už nestihol dobehnúť. Odkladal po svojom úsilí vystúpil na striebornú priečku.  

Martina Drdáková sa predstavila vo váhovej kategórii do 52 kg v mladších žiačkach a absolvovala päť bojov. V prvom zápase sa stretla s pretekárkou z Brna, kde zvíťazila na pasívny bod súperky v nadstavenom čase. V druhom duely hádzala na ippon poľskú reprezentantku s technikou harai-goši. V nasledujúcom zápase naša reprezentantka zaváhala nad neskoršou víťazkou váhovej kategórie na ippon. V posledných dvoch zápasoch ukázala Drdáková silu v technike nôh, kde hádzala súperky na lopatky a odniesla si tak striebornú medailu.  

Tretiu medailu pre Judo Club AŠK Slávia Trnava pridal Roman Dekan vo váhovej kategórií do 38 kg v starších žiakoch. O medaile bojovalo celkovo 26 súťažiacich a Trnavčan absolvoval päť ťažkých bojov. Dekan mal pred sebou ťažkú úlohu, keďže mal v mysli cieľ minimálne obhájiť bronzovú priečku z minulého roka. V prvom zápase nastúpil proti Kopeckému, kde sa predlžovalo až do nadstaveného času. Po pekne prevedenej technike uchi-mata na wazari odchádzal Dekan víťazne. V druhom kole sa stretol s českým reprezentantom, kde náš reprezentant ukázal silu v boji na zemi a ukončil zápas s kontra technikou. V osemfinálovom duely si poradil s pretekárom z Brna, ktorého udržal na zemi na wazari a neskôr ukončil zápas pákou na ippon. V postupe do finále Dekan nestačil na Derkacza z Poľska veľmi tesným výsledkom, keď mu rozhodcovia udelili 12 sekúnd pred koncom pasívny bod, čo ho stálo zlato. V boji o bronz už nič nenechal na náhodu a ukončil zápas v držaní na zemi na ippon a obsadil tak bronzovú priečku. 

Komlóšiová sa vyjadrila aj k celkovým výkonom pretekárov klubu AŠK Slávia Trnava: ,, Tešia ma pódiové umiestnenia našich džudistov a o to viac, keď je to na tak konkurenčne ťažkom turnaji. Judo Grand prix Ostrava sa vo všeobecnosti pýši veľmi kvalitným obsadením a množstvom zahraničných pretekárov, čo zvyšuje konkurenciu v každej váhovej aj vekovej kategórii. Tento úspech nám trénerom jasne signalizuje, že práca nás trénerov a pretekárov na tréningových jednotkách smeruje správnym smerom, k cieľom, ktoré sú naozaj ambiciózne. Najbližšie sa budeme pripravovať na prestížny turnaj v Pezinku a mladšie kategórie sa zúčastnia turnaja v Galante.“

 

 

Fotogaléria