MT Grand prix Banská Bystrica/2023

MT Grand prix Banská Bystrica/2023

Judo Club AŠK Slávia Trnava zahájil sezónu so šiestimi medailami

Cez víkend sa konal 8. ročník medzinárodného turnaja Grand Prix v Banskej Bystrici. Bola to pre žiakov prvá súťaž na Slovensku v roku 2023. V sobotu štartovali pretekári vo vekových kategóriách mini a v starších žiakoch a žiačkach. V nedeľu sa mohli predstaviť kategórie mladších žiakov a dorastencov. Súťaže sa zúčastnilo 505 pretekárov z ôsmych štátov a celkovo bolo prihlásených 48 klubov. Okrem množstva slovenských klubov sa na turnaji predstavili aj džudisti z Kosova, Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Chorvátska a Slovinska. Judo Club AŠK Slávia Trnava pod vedením trénerov Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara si vybojoval šesť cenných kovov, z toho jedenkrát zlato, trikrát striebro a dvakrát bronzovú medailu.

V mini žiakoch bodoval Stanislav Študenc v kategórii do 50 kg. Premožiteľa našiel až vo finálovom zápase, ale po troch výhrach a jednej prehre vybojoval krásne druhé miesto. Jeho tímoví džudisti Adam Homola obsadil 7. miesto, Lukáš Nemček a Marek Virág 9. miesto. Štart na turnaji bol pre celú mini kategóriu cenná skúsenosť do budúcna.

V mladších žiakoch bodovali dvaja pretekári. Najviac sa darilo Matúšovi Chrvalovi do 38 kg a Oliverovi Šlahorovi 42 kg. Chrvala vybojoval striebro a Šlahor si odnášal z turnaja bronz.  Súperov prekvapili svojimi dobre prevedenými osobnými technikami s ukončením v ne-waza, boji na zemi. Veľmi málo k vytúženej medaile chýbalo Tomášovi Solčanskému a Šimonovi Hanzlíčkovi, obaja si vybojovali bodované 5. miesto. Trénerka Komlóšiová nešetrila chválou nad výkonmi svojich mladších pretekárov.

V Banskej Bystrici sa predstavili aj trnavskí starší žiaci/žiačky a tiež sa nenechali zahanbiť. Prispeli k tomu výkony zlatého Andreja Dekana do 46 kg a Vivien Vadovičovej, ktorá si vybojovala tretie miesto. ,,Chcela by som vyzdvihnúť excelentný výkon Andreja Dekana vo finálovom zápase nad českým pretekárom. Andrej ukázal veľké srdce a silu bojovníka, keď v 7 a pol minútovom nadstavenom čase dokázal hodiť súpera na wazari a odchádzal z turnaja so zlatou medailou" dodala Komlóšiová.

Tereska Matejková do 44 kg a Matej Rajnic do 42 kg prispeli  štvrtým miestom.  Lea Boltvanová vybojovala 5. miesto a Andrej Bleho obsadil 7. miesto.

V dorasteneckej kategórii si Judo Club AŠK Slávia Trnava vybojoval jedno striebro a dve 5. miesta. Denys Pushkarov do 81 kg vystúpil na druhú pozíciu, Michal Urban v tej istej váhovej kategórii obsadil 5. miesto a Samuel Miklovič v kategórii do 73 kg taktiež vybojoval 5. miesto.

,,Naši pretekári ma milo prekvapili. Bolo vidieť, že sme sa medzi silnou konkurenciou nestratili a pretekári dokázali pretaviť svoje kvality do jednotlivých zápasov. Napriek tomu máme stále na čom pracovať a zlepšovať sa. Najbližšie čaká našu elitu dorastencov európsky pohár v Záhrebe, kde sa naši pretekári pokúsia priblížiť k nominácii na EYOF, ME a MS.  A mladšie ročníky zabojujú na medzinárodnom turnaji v Ostrave. Koncom mesiaca sa ešte predstavíme na MT Grand Prix v Pezinku, ktoré ukončíme kvalitným sústredením“ ukončila hodnotenie turnaja Komlóšiová.

Fotogaléria