MT Frankfurt GER/2019

MT Frankfurt GER/2019

Dekan zlatý aj bronzový na prestížnom medzinárodnom turnaji vo Frankfurte

Víkendový Medzinárodný turnaj džuda v Nemeckom Frankfurte hostil až 2500 pretekárov zo 45 krajín a boje o medaile prebehli až na desiatich tatami. Účastníci mali možnosť konfrontovať sa aj s pretekármi zo štátov ako: Kazachstan, Gruzínsko, Azerbajdžan, Grécko, Kanada, Moldavsko, Rusko a Francúzsko. V silnej konkurencii si zmerali sily aj džudisti z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava pod vedením Ivany Komlóšiovej.

Roman Dekan si vybojoval vo svojej vekovej kategórii zlatú medailu a v staršej konkurencii džudistov bronzový kov. Oliver Scheffel skončil na bodovacom piatom mieste a Radovan Horváth na siedmom mieste. Komlóšiová sa hneď v úvode vyjadrila: ,,Získať medailu na takom prestížnom a veľmi obsadenom turnaji je pre náš klub skutočne pozitívny výsledok. Každým vyhraným zápasom naši mladí pretekári ukazujú svoje kvality, čo nás trénerov veľmi teší. Zápasiť so svetovou špičkou a konfrontovať sa s takými pretekármi môžeme len raz za čas a som rada, že sme sa presadili.“

Dekan štartoval vo váhovej kategórii do 40 kg a za dva dni absolvoval až desať ťažkých zápasov. Prvý turnajový deň štartoval v staršej konkurencii, kde si chcel porovnať sily so skúsenejšími pretekármi. V prvom zápase hádzal reprezentanta z Čiech na ippon. V druhom kole si poradil s nemeckým pretekárom, keď ukončoval zápas pákou. V ďalšom duely vyhral proti holandskému džudistovi v boji na zemi. Osudným sa mu stal až semifinálový boj so Švajčiarom, kde Dekan zaváhal 18 sekúnd pred koncom zápasu a rozdielové body už nestihol dobehnúť. V boji o bronz sa Dekan presadil proti nemeckému pretekárovi, keď už na začiatku zápasu hádzal na wazari a neskôr ukončil duel v držaní na zemi. Celodenným účinkovaním si vybojoval spomedzi 30 štartujúcich pretekárov krásne tretie miesto a odniesol si bronzovú medailu.

Druhý deň štartoval Dekan vo svojej vekovej kategórii, kde absolvoval tiež päť zápasov a svoje ambície na prvé miesto naplnil do poslednej bodky. V jeho váhovej kategórii štartovalo 38 pretekárov. V zápase s Nemcom ukázal techniku nôh a blok otočením svojho súpera na ippon. V druhom duely opäť s domácim pretekárom vyhral v boji na zemi. S pretekárom z Luxemburska zariskoval už na začiatku zápasu, čo sa mu vyplatilo a odchádzal víťazne. Komlóšiová sa k Dekanovemu ďalšiemu duelu vyjadrila: ,, Pri postupe do finále sme si uvedomovali, že si nemôžeme dovoliť žiadnu chybu ako v predchádzajúci deň. Akékoľvek zaváhanie s Marlovom zo Švédska, by Romana mohlo stáť zlato. Veľmi dôležitá bola taktika a počas zápasu sme boli trpezliví a pozorní. Po minúte boja sa Roman presadil rýchlym prechodom do páky, kde svojmu súperovi nedal najmenšiu šancu utiecť a postúpil do finále.“ V boji o zlato s reprezentantom z Kazachstanu Dekan ukončil zápas krásnym hodom 30 sekúnd pred koncom duelu a mohol sa tak tešiť najcennejšiemu prvému miestu vo svojej kariére.“

Pekne zabojovali aj Oliver Scheffel vo váhovej kategórii do 66 kg a Radovan Horváth v kategórii do 37 kg. ,,Scheffel dokázal poraziť pretekárov z Čiech, Nemecka a Francúzska. Veľmi málo mu chýbalo k bronzovej medaile, keď proti gréckemu džudistovi vo vyrovnanom boji zaváhal až v nadstavenom čase. Piate miesto spomedzi 30 pretekárov vo váhovej kategórii hodnotím veľmi pozitívne. Horváth mal prvé kolo zdĺhavý boj, ktorý trval až 9 minút. Na jeho vekovú kategóriu je to až nezvyčajné a stálo ho to veľa síl. V opravných bojoch, ale ukázal veľkú bojovnosť a porazil aj pretekára Zitu z USK Praha, čo sa mu doposiaľ ešte nepodarilo. Predviedol napínavé boje a nič súperom nedaroval.  Po celodennom účinkovaní obsadil krásne bodovacie siedme miesto“ ukončila trénerka Komlóšiová.           

 

Fotogaléria