MT Budapešť HUN/2022

MT Budapešť HUN/2022

Vadovičová obhájila striebro na Medzinárodnom turnaji v Budapešti

Cez víkend sa v Budapešti konal 35. ročník Medzinárodného turnaja v džude, ktorého sa zúčastnilo 1460 pretekárov. Počas dvoch dní si mohli zmerali sily džudisti až zo 172 klubov z 21 štátov. Účastníci mali možnosť stretnúť sa s pretekármi zo štátov: Švédsko, Ukrajina, Kanada, Izrael, Moldavsko, Holandsko, Bulharsko, Rumunsko, Litva, Grécko a Nemecko. Pretekári z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava štartovali pod vedením trénerky Ivany Komlóšiovej a dvoch asistentov Stanislava Odkladala a Romana Dekana st. Celkovo Judo Clubu AŠK Slávia Trnava získal jedno striebro a dve bodované siedme miesta.

Strieborná medaila Vadovičovej

V prvom zápase si Vadovičová poradila so súperkou z Maďarska, kde hádzala techniku soei-nage dvakrát za sebou a postúpila do druhého kola. V druhom boji nastúpila proti V. Szabovej opäť z Maďarska. „V tomto zápase ukázala Vivien svoju krásne predvedenú osobnú techniku v boji na zemi, kde súperke nedala žiadnu šancu a upáčila ju na ippon. To isté zopakovala aj v semifinálovom boji s izraelskou džudistkou. Týmto si zabezpečila postup do finále. Vo finálovom zápase nastúpila Vadovičová opäť proti pretekárke z Izraela. V začiatku zápasu využila izraelská pretekárka zaváhanie Vadovičovej a hádzala na wazari. Tú istú techniku sa Izraelčanke podarilo hodiť ešte raz pred koncom zápasu“ zhodnotila trénerka Komlóšiová. Konečné umiestnenie Vadovičovej bolo nakoniec výborné 2. miesto a obhájila tak strieborný kov z minulého roka.

Zazneli dve siedme miesta

Pekne zabojoval aj Oliver Scheffel v kategórii dorastencov do 81 kg. Umiestnil sa na 7. mieste z pomedzi 34 pretekárov. Víťazstvá si pripísal nad slovenským, ukrajinským a českým pretekárom. Postup do semifinále Scheffelovi ušlo len v závere zápasu. Nad Izraelčanom síce viedol na wazari ešte 20 sekúnd pred koncom zápasu, ale tento náskok sa mu nepodarilo udržať kvôli slabej aktivite. Roman Dekan v kategórii dorastencov do 60 kg absolvoval šesť ťažkých zápasov. Vybojoval si v silnej konkurencii, kde štartovalo 62 pretekárov taktiež 7. miesto. Víťazné zápasy mu vyšli s Izraelčanom, Maďarom a dvoma pretekármi z Ukrajiny.

Do bojov o medaile síce nezasiahol Radovan Horváth v kategórii dorastencov do 55 kg no svojou bojovnosťou si na svoj účet zapísal výhru nad maďarským a českým pretekárom. Podobný výkon podal aj starší žiak Andrej Dekan do 45 kg, ktorý ukázal svoje kvality v boji na zemi proti maďarskému a českému pretekárovi a odchádzal z bojov víťazne.

Komlóšiová sa v závere vyjadrila: ,,Získať medailu na takom prestížnom a silno obsadenom turnaji je pre náš klub skutočne pozitívny výsledok. Vadovičovej sa to podarilo dva roky po sebe. Každým vyhraným zápasom naši pretekári ukazujú svoje kvality, čo nás trénerov veľmi teší. Naši pretekári po ťažkých dvoch turnajových dňoch absolvovali na budapeštianskom tatami sústredenie, kde pri náročných podmienkach mohli ukázať svoj repertoár techník a malo to pre nich veľký prínos do budúcna.“

Fotogaléria