MT Budapešť HUN/2019

MT Budapešť HUN/2019

Drdáková bronzová a Dekan piaty na Medzinárodnom turnaji v Budapešti

 

Cez víkend sa v Budapešti konal Medzinárodný turnaj v džude, ktorého sa zúčastnilo 1682 pretekárov. Počas dvoch dní si zmerali sily džudisti až z 218 klubov z 28 štátov. Tento turnaj si nenechali utiecť ani pretekári zo Strednej Afriky z Angoly. Účastníci mali možnosť konfrontovať sa aj s pretekármi zo štátov ako: Azerbajdžan, Rumunsko, Grécko, Montenegro, Kanada, Gruzínsko, Moldavsko, Holandsko, Rusko, Švédsko a Ukrajina. Pretekári z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava štartovali pod vedením trénerov Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara. Celkovo sme získali jeden bronz, jedenkrát piate miesto a dvakrát bodovacie siedme miesto. Komlóšiová sa hneď v úvode vyjadrila: ,,Získať medailu na takom prestížnom a veľmi obsadenom turnaji je pre náš klub skutočne pozitívny výsledok. Každým vyhraným zápasom naši mladí pretekári ukazujú svoje kvality, čo nás veľmi teší. Zápasiť so svetovou špičkou a konfrontovať sa s takými pretekármi môžeme len raz za čas a som rada, že sme sa presadili.“

Martina Drdáková, štartovala v kategórii mladšie žiačky do 56 kg a absolvovala tri ťažké boje. V prvom kole si poradila s maďarskou reprezentantkou na ippon na techniku osoto-gari. Počas zápasu Drdáková viedla tesným náskokom, keď jej súperka dostala šido za pasívny štýl boja. Neskôr si Trnavčanka počkala na súperkinu chybu, hádzala ešte pred uplynutím časového limitu a postúpila do ďalšieho boja. V druhom kole nastúpila Drdáková proti Zruckovej z Českej republiky. Naša reprezentantka sa na začiatku uponáhľala, čo sa jej stalo osudným, keď súperka predviedla kontra techniku a Drdákovú hodila na ippon. V opravných bojoch nastúpila v boji o bronz opäť s maďarskou reprezentantkou Törökovou. Trnavská pretekárka držala celý priebeh zápasu pevne v rukách a po krásnom hode na osobnú techniku odchádzala z tatami víťazne, čím si vybojovala bronzovú medailu.

Roman Dekan štartoval v kategórii starších žiakov do 36 kg, kde bolo celkovo 40 pretekárov a absolvoval až sedem ťažkých duelov. V prvom kole, čo bolo pre Dekana predkolo porazil Maďarského pretekára na dvakrát wazari na techniku nôh ouči-gari. V druhom zápase sa scenár zopakoval proti slovinskému reprezentantovi, kde tiež hádzal tú istú techniku dvakrát a bol ohodnotený ipponom. V treťom duely predviedol Dekan kombinácie a techniku uchi-mata a postupoval do ďalších bojov. V osemfinálovom zápase nastúpil proti Kolárovi z Maďarska, kde bilancia spoločných zápasov hrala proti nášmu reprezentantovi. Napínavý duel zvládol lepšie Kolár, keď Dekana rozhodcovia napomenuli pasívnym bodom trikrát, čo znamenalo víťazstvo pre súpera. V opravných bojoch  porazil Zitu z Prahy na páku a postup o bronz zvládol nad ďalším maďarským reprezentantom na wazari, ktoré si dokázal ustrážiť do konca zápasu. Boj o bronz, ktorý po celom dni organizátor odštartoval ako posledný zápas dňa v neskorých večerných hodinách, Dekan nastupoval proti kanadskému pretekárovi. Najskôr náš reprezentant viedol na shido za pasivitu súpera. V strede zápasu spravil Dekan chybu, ktorú jeho protivník potrestal a nášho reprezentanta hádzal na ippon. Dekan po svojom celodennom účinkovaní skončil na bodovacom piatom mieste. 

Pekne zabojovali aj Radovan Horváth v kategórii starší žiaci do 36 kg a mladší žiak Juraj Odkladal, ktorý štartoval vo váhe do 45 kg. Obaja pretekári si vybojovali bodovacie siedme miesta. Horváth prvé kolo prehral s Kanaďanom, s tým istým pretekárom, s ktorým prehral aj Dekan v boji o bronz. Súper ho však potiahol do ďalších opravných bojov, kde si Horváth počínal sľubne. V druhom kole vyhral na ippon nad Českým reprezentantom na techniku škrtenia. V nasledujúcom boji ukázal pekne predvedenú kontru a odchádzal opäť víťazne. V štvrtom boji si poradil aj s poľským pretekárom a postupoval do zápasu s Ukrajincom. Ukrajinec využil chvíľku nepozornosti v ne-waza a vyhral na dobre nasadenú páku. Horvátha tak stopol na konečnom siedmom mieste.

Juraj Odkladal išiel s cieľom obhájiť minimálne bronz z minulého roka. V prvom kole si poradil už za 9 sekúnd s poľským reprezentantom na techniku haraigosi na ippon. V druhom zápase si počínal rovnako, kde hádzal už v úvode zápasu na ogoši a postupoval do tretieho boja. Tu Odkladal nastúpil proti známemu pretekárovi Kučerovi z Českej republiky, kde bilancia spoločných zápasov hovorila v prospech Odkladala. ,,Juraj v strede zápasu išiel nastupovať do svojej osobnej techniky, čo jeho súper zablokoval a kontroval na wazari. Napriek veľkému úsiliu náš pretekár nedokázal zvrátiť stav na svoju stranu, čo znamenalo, že ide do opravných bojov a môže bojovať už len o bronz. V týchto bojoch porazil ešte pretekára z Veľkej Británie na ippon, no v nasledujúcom zápase nestačil proti maďarskému reprezentantovi a odnášal si konečné siedme miesto“ spresnila výkon Odkladala trénerka Komlóšiová.

Do bojov o medaile síce nezasiahli no na svoj účet si zapísali dve výhry a dve prehry: v mini žiakoch Andrej Dekan, v starších žiakoch Oliver Scheffel a v dorasteneckej kategórii Martin Bartošek a Andrej Krivošík.

,,Teraz sa už zameriavame na prípravu na Majstrovstvá SR žiakov a žiačok 2019. V tejto príprave absolvujeme ešte pár turnajov, kde si naši pretekári môžu zlepšiť umiestnenia v slovenských rebríčkoch. Odcestujeme do Bardejova a na Medzinárodnú veľkú cenu v Rimavskej Sobote“ ukončila Komlóšiová.

Fotogaléria