MT a VT Budapešť HUN/2023

MT a VT Budapešť HUN/2023

Rajnic bronzový, Dekan obsadil skvelé 5. miesto na Medzinárodnom turnaji v Budapešti

Cez víkend (22. – 23. 4.) sa v Budapešti konal 36. ročník Medzinárodného turnaja v džude, ktorého sa zúčastnilo 1933 pretekárov. Náročný víkend majú za sebou aj džudisti a džudistky z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava .

Klub sa cez víkend zúčastnil tohto nabitého turnaja v Budapešti, kde sa stretlo bezmála dvetisíc pretekárov z rôznych kútov sveta, pričom mnoho z nich patrí v rámci svojej krajiny k špičke. Počas dvoch dní si mohli zmerali sily džudisti až zo 199 klubov z 35 štátov. Účastníci mali možnosť stretnúť sa s pretekármi zo štátov: Azerbajdžan, Švédsko, Ukrajina, Kanada, Izrael, Mongolsko, Holandsko, Bulharsko, Rumunsko, Litva, Gruzínsko a Nemecko. Pretekári z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava štartovali pod vedením trénerky Ivany Komlóšiovej, Ivana Hrnčiara a dvoch asistentov Stanislava Odkladala a Romana Dekana st. Celkovo Judo Clubu AŠK Slávia Trnava získal jeden bronz, jedno bodované 5. miesto,  jedno 7. miesto a dve 9. miesta.

Komlóšiová sa na začiatok vyjadrila: ,,Vysoký počet štartujúcich naštrbil priebeh turnaja, čo sa podpísalo aj na výkonoch pretekárov. Mnohí Trnavčania z výpravy si na zápasy museli počkať až do neskorých nočných hodín, kedy im už výrazne ubudli sily. Napriek tomu sa klubu podarilo priniesť okrem skvelých výkonov a vyhratých zápasov aj bronzovú medailu."

Bronzová medaila pre Rajnica

Rajnic štartoval v dorasteneckej váhovej kategórii do 42 kg, kde bojovalo celkovo 33 pretekárov a absolvoval 5 ťažkých bojov. Paradox bol aj v tom, že sa vo všetkých zápasoch stretol s pretekármi z Izraela. V zápasoch ukázal svoje krásne predvedené osobné techniky s rýchlym prechodom do boja na zemi, kde súperom nedal najmenšiu šancu. Konečné umiestnenie pre Rajnica bolo výborné 3. miesto a tým si rozšíril svoju osobnú zbierku cenných kovov z medzinárodných turnajov.

Dekanové piate miesto

Podobný výkon podal aj starší žiak Andrej Dekan do 45 kg, ktorý štartoval v kategórii, kde ich bolo celkovo 79 pretekárov. Na svoj účet si pripísal 5 výhier a 2 prehry. Komlóšiová sa na jeho celodňový výkon vyjadrila: ,,Andrej ukázal svoje kvality vo všetkých 7 zápasoch.  Bolo obdivuhodné, že v jeho veku absolvoval 7 ťažkých zápasov. Semifinále a boj o bronz okrem toho, že zápasil hodinu pred polnocou museli rozhodcovia predlžovať do nadstaveného času. Síce v oboch zápasoch chýbala víťazná koncovka, no napriek tomu ukázal veľkú bojovnosť a srdce bojovníka".

Zaznelo aj jedno siedme miesto a dve deviate

Pekne zabojovali v dorasteneckej kategórii aj Martina Drdáková a Denys Pushkarov, obaja skončili na 9. mieste. Denys Pushkarov štartoval v kategórii dorastencov do 81 kg, kde bojovalo celkovo 35 pretekárov. Víťazstvá si pripísal nad maďarským, ukrajinským pretekárom.  Postup do semifinále náš pretekár nezvládol s českým pretekárom (neskorším víťazom váhovej kategórie) a Pushkarov bol odsunutý do opravných bojov, kde tiež nestačil  v závere zápasu nad pretekárom z Maďarska. Martina Drdáková v kategórii dorasteniek do 63 kg absolvoval tiež štyri zápasy. Vybojovala si v silnej konkurencii, kde štartovalo 32 pretekárok taktiež 9. miesto. Víťazné zápasy jej vyšli s Nemkou a Maďarkou. Teresa Matejková v kategórii dorasteniek do 44 kg obsadila 7. miesto.

Do bojov o medaile síce nezasiahol Matúš Chrvala v kategórii mladších žiakoch do 38 kg no svojou bojovnosťou si na svoj účet zapísal výhru nad poľským pretekárom. Aj v tomto prípade musel Chrvala bojovať s únavou, pretože sa na svoj posledný duel turnaja postavil až o 22:00 hod. a prehral len na jedno shido s Gruzíncom.

Komlóšiová sa v závere vyjadrila: ,,Bol to naozaj náročný a vyčerpávajúci víkend. Zo silne obsadeného turnaja máme jednu medailu a bodované piate miesto, čo je veľmi dobrý výsledok. Teší ma aj fakt, že tí, ktorí neuspeli, získali dobrú skúsenosť a zistili, na čom treba popracovať. Všetkým im ďakujem za reprezentáciu klubu. Získať medailu na takom prestížnom a silno obsadenom turnaji je pre náš klub skutočne pozitívny výsledok. Každým vyhraným zápasom naši pretekári ukazujú svoje kvality, čo nás trénerov veľmi teší. Naši pretekári po ťažkých dvoch turnajových dňoch absolvovali na budapeštianskom tatami sústredenie, kde pri náročných podmienkach mohli ukázať svoj repertoár techník a malo to pre nich veľký prínos do budúcna.“ dodala Komlóšiová.

Fotogaléria