MSR ml. a st. ž. Bardejov/2019

MSR ml. a st. ž. Bardejov/2019

Majstrovstvá Slovenska v džude - Judo Club AŠK Slávia Trnava zaznamenalo až štyri tituly Majstra Slovenska

Na bardejovskom tatami sa uskutočnili boje o titul Majstra Slovenska vo vekových kategóriách mladší a starší žiaci a žiačky. O majstrovské tituly bojovalo takmer 300 pretekárov a džudisti AŠK Slávia Trnava si vybojovali pod vedením Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara celkovo deväť kovov z toho až štyrikrát titul Majstra Slovenska. Pretekári sa tiež môžu popýšiť troma vicemajstrami a dvoma bronzovými medailami. Po tejto úspešnej bilancii sa Trnavčania umiestnili na úspešnom treťom mieste v hodnotení družstiev.    

 

Majstri Slovenska

Titul Majstra Slovenska si odnášali v mladších žiakoch Matej Rajnic do 30 kg, Juraj Odkladal do 46 kg a Martina Drdáková do 57 kg. V starších žiakoch si vybojoval Majstrovský titul Roman Dekan do 38 kg. Rajnic mal ťažkú úlohu už v prvom kole proti Balvanovi z STU Bratislava. Rozhodlo sa až v nadstavenom čase, kde Rajnic prekvapil technikou taiotoši a hádzal súpera na ohodnotenie wazari. V semifinálovom boji si poradil s Lučenčanom na tú istú osobnú techniku. Finálový boj nastúpil proti favoritovi Matuškovi, kde Rajnic čakal na chybu svojho súpera. Spomínaná chyba súpera prišla až na záver zápasu, kde sedem sekúnd pred koncom zápasu náš reprezentant kontroval techniku a hádzal protivníka na wazari. Tento bodový rozdiel si už ustrážil do konca zápasu a mohol sa tak tešiť zo svojho prvého titulu Majstra Slovenska. Odkladal hladko prechádzal až do finále. Presadzoval sa technikami seoi-nage a soto-maki-komi. Finálový duel bol napínavý až do nadstaveného času, kde sa rozhodlo len na pasívne body súpera. Aktivita Odkladalovi priniesla ten najcennejší kov v podobe zlata. Favoritka váhovej kategórie, Martina Drdáková potvrdila svoje ambície vo všetkých zápasoch.  Všetky svoje súperky hádzala na svoju osobnú techniku harai-goši a odchádzala z tatami zo všetkých zápasov víťazne. Trénerov potešila aj vylepšená bilancia Romana Dekana z minulého roka, ktorý už nenechal nič na náhodu a potvrdil vo všetkých piatych zápasoch, že je Slovenská jednotka v kategórii starších žiakov.       

Vicemajstri Slovenska  

V mladších žiakoch a žiačkach Judo Club AŠK Slávia Trnava zaznamenal ďalšie tri cenné kovy strieborného lesku. Veľmi málo chýbalo Samuelovi Brisudovi k zisku titulu Majstra Slovenska. V prvom kole porazil pretekára z Rimavskej Soboty. V druhom duely porazil džudistu z Martina. V oboch zápasoch hádzal svoju osobnú techniku a úspešne dokončoval zápasy v boji na zemi. V semifinálovom zápase s reprezentantom Zvarom, kde štatistika hovorila jasne proti nášmu pretekárovi ukázal Brisuda svoju silu v predvedenej kontra technike na ippon a postúpil do finále. V boji o zlato nastúpil proti Ruttkayovi z Martina. Celý priebeh zápasu bol vyrovnaný od začiatku zápasu a predlžovalo sa aj do nadstaveného času, kde sa tiež nerozhodlo. Rozhodcovia sa priklonili jedným pomocným bodom na stranu Martinčana za väčšiu aktivitu a Brisuda si po celodennom účinkovaní odnášal titul Vicemajstra Slovenska. Dievčenské duo Teresa Matejková a Ema Scheffel, pre ktoré bola účasť na Majstrovstvách Slovenska premiérou sa tiež pričinili o ďalšie napínavé duely a vybojovali si strieborné medaily. Ema Scheffel ukázala krásne hodenú kontra techniku na ipon. Za nepriaznivého stavu sedem sekúnd pred koncom zápasu zvrátila víťazstvo na svoju stranu a postúpila do finále so Zelenákovou z Bratislavy. V oboch prípadoch aj pri Matejkovej aj pri Eme Scheffel v boji o zlato rozhodli menšie skúsenosti našich pretekárok a mohli sa tešiť z titulu Vicemajsterky Slovenska.

Bronzoví starší žiaci

V starších žiakoch sa ,,blysli“ aj Samuel Miklovič a Oliver Scheffel. Miklovičovi síce prekazilo myšlienku obhájiť svoj titul Majstra Slovenska z minulého roka zaváhanie v prvom kole, no v opravných bojoch zmobilizoval všetky svoje sily a odchádzal zo všetkých zápasov víťazne. Po svojom účinkovaní vystúpil na bronzovú pozíciu. Oliver Scheffel zaváhal len raz z piatich ťažkých duelov. V zápasoch ukázal svoje osobné techniky, bojovnosť a snahu po víťazstve, ktorá sa pretavila v podobe bronzovej medaile.

Trénerka Komlóšiová sa na záver vyjadrila pozitívne: ,,Obaja tréneri vyslovujeme spokojnosť s výkonmi našich pretekárov. Máme radosť zo všetkých titulov Majstra Slovenska a tiež si vážime každú vybojovanú medailu. Naša cieľavedomosť a trpezlivosť počas celej sezóny priniesla veľký úspech nielen individuálne pretekárom, ale aj celému klubu, nakoľko sme si vybojovali tretiu priečku spomedzi všetkých Slovenských klubov. Naša sezóna ešte pokračuje. Najbližšie nás čaká Medzinárodný turnaj v Poľsku a Medzinárodná veľká cena v Michalovciach, kde si naši džudisti opäť zmerajú sily a zabojujú o cenné body do hodnotenia najlepších džudistov roka 2019.“

Fotogaléria