ME dorastencov Sofia Bulharsko/2024

ME dorastencov Sofia Bulharsko/2024

Odkladal na siedmom mieste na Majstrovstvách Európy dorastencov v Bulharsku/2024

Cez víkend (27.6.-29.6.) sa v Bulharskom meste Sofia konali majstrovstvá Európy v džude v dorasteneckej kategórii, ktorého sa zúčastnilo celkovo 511 pretekárov. Počas dvoch dní si zmerali sily džudisti zo 44 štátov. Pretekári Judo Clubu AŠK Slávia Trnava štartovali aj za pomoci Trnavského samosprávneho kraja, ktorý poskytol účelovú dotáciu na štart pretekárov.  

Dorasteneckí reprezentanti zo Slovenského zväzu judo, ktorí reprezentovali nie len štát, ale samotné mesto Trnava a svoj Judo Clubu AŠK Slávia Trnava štartovali pod vedením trénera Jozefa Svátka.

Na tatami sa predstavil: Juraj Odkladal do 66 kg, Samuel Brisuda do 66 kg, Martina Drdáková do 63 kg a Jozef Svátek do 90 kg. Všetci štyria pretekári študujú a pripravujú sa pomocou zabezpečených tréningov na Strednej športovej škole J. Herdu v Trnave.

Najviac sa darilo Jurajovi Odkladalovi, ktorý  súťažil v kategórii do 66 kg, kde bojovalo celkovo 43 pretekárov. Prvom kole zdolal pretekára Valasevicha na ippon v nadstavenom čase, keď súpera donútil svojou aktivitou si pripísať tretí pasívny bod. V druhom kole sa stretol s reprezentantom Gamezardashvilim z Gruzínska. Vzájomný duel dopadol pre Odkladala smolne aj keď dokázal vyrovnať zápas v posledných sekundách a muselo sa predlžovať. V nadstavenom čase sa slovenskému reprezentantovi nepodarilo presadiť a práve naopak jeho protivník hádzal osobnú techniku a odchádzal z tatami víťazne. V opravných bojoch absolvoval ďalšie tri zápasy. Poradil si s pretekárom z Rumunska a Nemecka oboch hádzal na ippon. Postup o bronzovú medailu lepšie zvládol srbský reprezentant a pre Odkladala to znamenalo konečné výborné 7. miesto.  

Samuel Brisuda štartoval tiež v kategórii do 66 kg, kde bojovalo celkovo 43 pretekárov a pripísal si jednu tesnú prehru nad pretekárom z Azerbajdžanu až po 10 minútach zápasu. Jeho protivník ho nepotiahol do ďalších opravných bojov.

Martina Drdáková štartovala v kategórii do 63 kg, kde štartovalo celkovo 35 pretekárok. V prvom kole nastúpila proti pretekárke zo Severného Macedónska. Naša džudistka taktiež prehrala v nadstavenom čase na pasívny tretí bod a do ďalších bojov nepostúpila.

Jozef Svátek štartoval v kategórii do 90 kg, kde bojovalo celkovo 43 pretekárov. V prvom zápase nastúpil proti pretekárovi zo Švédska. Prvé bodové ohodnotenie wazari získal za kontra techniku náš pretekár, ale v strede zápasu dokázal Švéd zvrátiť stav na svoju stranu a tým Svátka vyradil z ďalších bojov.  

Všetkým pretekárom ďakujeme za reprezentáciu Slovenska a Jurajovi gratulujeme k siedmemu miestu. Prajeme mu veľa úspechov na dorasteneckých Majstrovstvách sveta, ktoré sa budú konať v Peru koncom augusta.

Fotogaléria