ME dorastencov/ME juniorov 2024

ME dorastencov/ME juniorov 2024

Scheffel piaty a Odkladal na siedmom mieste na Majstrovstvách Európy dorastencov a juniorov/2024

Dorasteneckí a juniorskí reprezentanti zo Slovenského zväzu judo, ktorí reprezentovali nie len štát, ale samotné mesto Trnava a svoj Judo Clubu AŠK Slávia Trnava štartovali pod vedením trénera Jozefa Svátka na Majstrovstvách Európy dorastencov v Bulharsku a Majstrovstvách Európy juniorov v Estónsku. Po výborných výsledkoch zaznamenali dvaja pretekári krásne umiestenie v svetovej špičke. Juraj Odkladal štartoval na ME dorastencov v Sofii/Bulharsku vo váhovej kategórii do 66 kg, kde obsadil výborné siedme miesto. Oliver Scheffel sa predstavil vo váhovej kategórii do 100 kg na ME juniorov v Tallinne/Estónsku a obsadil výborné piate miesto.  Obaja pretekári študujú a pripravujú sa pomocou zabezpečených tréningov na Strednej športovej škole J. Herdu v Trnave.

Scheffelová cesta až do finálových blokov

Slovenský reprezentant Oliver Scheffel dosiahol skvelý úspech na Majstrovstvách Európy juniorov 2024, kde v kategórii do 100 kg obsadil výborné 5. miesto. Jeho cesta turnajom bola plná napínavých zápasov a ukázala jeho odhodlanie a bojovného ducha. V prvom kole Oliver nastúpil proti Sperlidisovi z Grécka. V náročnom zápase sa mu podarilo vybojovať cenné víťazstvo a postúpiť do ďalšieho kola. V druhom kole narazil na slovinského džudistu Kavnika, ktorého porazil a tým si zaistil postup do štvrťfinále. Vo štvrťfinále ho čakal silný súper zo Srbska Bulaja, ktorý Olivera porazil. Táto prehra ho však nezastavila a Oliver pokračoval v opravnom boji, kde sa stretol s Arseniem z Rumunska. Zápas skončil víťazstvom slovenského džudistu, čo mu otvorilo cestu do finálového bloku a možnosť bojovať o bronz. V boji o bronz sa Oliver postavil proti Francúzovi Bordinovi. Po napínavom zápase však Oliver bohužiaľ prehral, čím sa mu medailový sen tentokrát rozplynul. Napriek tomu jeho výkon na turnaji patrí medzi tie najlepšie, čo potvrdzuje aj konečné 5. miesto.

,,Oliver Scheffel predviedol fantastické výkony na medzinárodnej scéne a zaslúži si veľké uznanie za svoju bojovnosť. Jeho úspech je ďalším cenným príspevkom k reprezentácii Slovenska na vrcholných podujatiach. Týmto výborným výsledkom sa nominoval na Majstrovstvá sveta juniorov, ktoré prebehnú začiatkom októbra v Tajikistane/Dushanbe“ ukončil tréner Svátek.

Odkladalové siedme miesto

Juraj Odkladal  súťažil v kategórii do 66 kg, kde bojovalo celkovo 43 pretekárov. Prvom kole zdolal pretekára Valasevicha na ippon v nadstavenom čase, keď súpera donútil svojou aktivitou si pripísať tretí pasívny bod. V druhom kole sa stretol s reprezentantom Gamezardashvilim z Gruzínska. Vzájomný duel dopadol pre Odkladala smolne aj keď dokázal vyrovnať zápas v posledných sekundách a muselo sa predlžovať. V nadstavenom čase sa slovenskému reprezentantovi nepodarilo presadiť a práve naopak jeho protivník hádzal osobnú techniku a odchádzal z tatami víťazne. V opravných bojoch absolvoval ďalšie tri zápasy. Poradil si s pretekárom z Rumunska a Nemecka oboch hádzal na ippon. Postup o bronzovú medailu lepšie zvládol srbský reprezentant a pre Odkladala to znamenalo konečné výborné siedme miesto.  Odkladal sa týmto výsledkom nominoval na Majstrovstvá sveta dorastencov 2024, ktoré sa konali v Lime/Peru koncom augusta. Po jednej výhre a jednej prehre do ďalších bojov nepostúpil.

Obom chlapcom gratulujeme a prajeme im veľa úspechov na ďalších turnajoch!

Fotogaléria