Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek Bratislava/2023

Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek Bratislava/2023

Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek v džude 2023

Judo Club AŠK Slávia Trnava zaznamenal šesť titulov Majstra Slovenska

Na bratislavskej tatami sa uskutočnili boje o titul Majstra Slovenska vo vekových kategóriách dorastencov a dorasteniek. O majstrovské tituly bojovalo 108 pretekárov a džudisti Judo Clubu AŠK Slávia Trnava si vybojovali pod vedením trénerky Ivany Komlóšiovej a trénerov Ivana Hrnčiara a Jozefa Svátka celkovo desať kovov. Pretekári sa môžu popýšiť šiestimi titulmi majstra Slovenska 2023, dvoma vicemajstrami, dvoma bronzovými medailami a tromi bodovanými piatymi miestami. V celkovom hodnotení klubov si pretekári Judo Club AŠK Slávia Trnava vybojovali prvé miesto.

Majstri Slovenska 2023

Titul Majster Slovenska si odniesli dorastenci Roman Dekan vo váhovej kategórii do 60 kg, Samuel Miklovič do 73 kg a dorastenka Martina Drdáková do 63 kg. Majstrovský titul získali aj Vivien Vadovičová do 48 kg, Andrej Dekan do 45 kg a Teresa Matejková do 44 kg. Všetci traja si ukoristili svoj prvý titul už aj v dorasteneckej kategórii, keďže stále štartujú za vekovú kategóriu starších žiakov a štart na dorasteneckých majstrovstvách Slovenska bol pre nich úspešnou premiérou.

Dekanova cesta za zlatou medailou

Vo váhovej kategórii do 60 kg štartovali až traja trnavskí pretekári. Roman Dekan, Samuel Brisuda a Radovan Horváth. Reprezentant Dekan mal prvé kolo voľné a čakal na svojho prvého súpera. V druhom kole porazil pretekára z Považskej Bystrice na ippon. Dekana čakal v semifinále Majerík z Dukly Banská Bystrica, kde náš pretekár odchádzal opäť víťazne. Vo finále sa stretli dvaja pretekári z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava Roman Dekan a Samuel Brisuda.  Za kratší koniec ťahal Brisuda. Zápas bol napínavý a plynule prechádzal do nadstaveného času, nakoľko pretekári sa veľmi dobre poznajú zo spoločných tréningov. Trénerka Komlóšiová pochválila výkony a nasadenie oboch svojich pretekárov a ešte viac bojovnosť Brisudu, keďže je o rok mladší a ukázal vyrovnaný a kvalitný výkon počas celého dňa. V tej istej hmotnostnej kategórii si bronzový kov vybojoval Radovan Horváth, keď v boji o bronzovú medailu ukázal pekne prevedenú osobnú techniku a tento náskok si udržal do konca zápasu. Celkové poradie trnavských pretekárov v tejto hmotnostnej kategórii: Roman Dekan 1. miesto, Samuel Brisuda 2. miesto a Radovan Horváth 3. miesto. 

Drdákovej a Miklovičov prvý dorastenecký titul Majstra Slovenska

Martina Drdáková mala prvé kolo voľné a čakala na svoju prvú súperku. V druhom a treťom kole, čo bolo zároveň semifinále vyhrala na ippon na techniky na zemi. Vo finále si poradila so Zelenákovou z STU Bratislava, a tým jej oplatila prehru z minulého roka. Drdáková si počkala na chybu súperky a v momente hádzala na wazari. Plynulo prešla do držania na zemi, kde už svojej súperke nedala najmenšiu šancu. Výborným výkonom  si zabezpečila svoj prvý vybojovaný titulu Majsterky Slovenska v dorasteneckej kategórii.

Samuel Miklovič štartoval vo váhovej kategórii do 73 kg, kde štartovalo 10 pretekárov a absolvoval 3 zápasy. Vo všetkých zápasoch jasne dominoval a zvíťazil. Poradil si v prvom kole s pretekárom Zvarom z Dukly Banská Bystrica, v druhom kole vyhral nad Pőršőkom zo Sokola Bratislava a vo finálovom zápase už nič nenechal na náhodu, čím spečatil svoj prvý titul Majstra Slovenska v dorasteneckej kategórii.

Prekvapenie v podaní starších žiakov Andreja Dekana, Vivien Vadovičovej a Mateja Rajnica

K ich výkonom sa vyjadrila trénerka Komlóšiová: ,,Andrej Dekan, hoci je ešte len starší žiak, súperov prekvapil svojou rýchlosťou a technickou kvalitou v boji v postoji, ale aj plynulými prechodmi na zemi. Jeho výkon gradoval od zápasu k zápasu. Paradoxne mal najťažší prvý zápas a to s našim pretekárom Matejom Rajnicom. Ich zápas trval až šestnásť minút a obaja pretekári ukázali, že majú výbornú kondíciu. Nakoniec to dopadlo v prospech Andreja a Matej obsadil tretiu pozíciu. Vivien Vadovičová si ukoristila prvý titul v dorasteneckej kategórii. V prvom kole si poradila na ippon s pretekárkou z Martina, v druhom zápase si poradila s pretekárkou z Bratislavy. Všetkých troch pretekárov a ich výkony hodnotím pozitívne. Čo ma ešte viac teší, že ich čakajú žiacke majstrovstvá Slovenska o tri týždne v Poprade a tam si naši pretekári môžu vybojovať ďalšie tituly Majstra Slovenska" ukončila trénerka Komlóšiová. 

Titul vicemajstra pre Filipa Brisudu

Veľmi málo chýbalo k titulu Filipovi Brisudovi, ktorý si pripísal na svoj účet titul vicemajstra Slovenska. V prvom zápase porazil pretekára z Bratislavy na ippon. V druhom zápase sa stretol s Krejzom z Košíc a rovnako odchádzal víťazne, čím postúpil do ďalšieho boja. V semifinálovom zápase ho čakal Silvio Lacika z JC Pezinok, kde Brisuda hádzal na wazari a tento náskok si podržal do konca duelu. Vo finále Trnavčan spravil jednu chybu, kedy chcel zalomiť vyššieho súpera, no súper túto chybu využil a hádzal nášho pretekára na ippon. Napriek tomu ukázal Brisuda veľkú bojovnosť vo všetkých zápasoch a po svojom účinkovaní vystúpil na striebornú priečku.

Na medaile síce nedosiahla trojica našich pretekárov: Lea Boltvanová, Jakub Rožnay a Ryan Kolárik (všetci ešte len starší žiaci), ale tiež si pripísali na svoje konto dôležité víťazstvá a obsadili bodované piate miesta.

Trénerka Komlóšiová sa na záver vyjadrila pozitívne: ,,Vyslovujem veľkú spokojnosť s výkonmi našich pretekárov. Máme radosť zo všetkých zápasov, a tiež si vážime každú vybojovanú medailu o to viac, keď sme vybojovali až šesť titulov Majstra Slovenska 2023 pre Judo Club AŠK Slávia Trnava. Naša sezóna naďalej pokračuje a predstavíme sa aj na posledných majstrovstvách Slovenska mladších a starších žiakov v Poprade, kde tiež pomýšľame na medailové ambície.“

Fotogaléria